Нд, 28.04.2024, 23:30 Вітаю Вас Гость

Рахівське регіональне відділення громадської організації "Пошук"

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [135]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 103
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
УСВА
Новини Закарпаття
Народна память
Книга памяті
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2013 » Листопад » 19 » ЖІНОЧІ ШТРАФНІ ФОРМУВАННЯ
21:42
ЖІНОЧІ ШТРАФНІ ФОРМУВАННЯ
В.А. Чапурина

ЖІНОЧІ ШТРАФНІ ФОРМУВАННЯ В РОКИ ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВІЙНИ : ДО ПОСТАНОВКИ ПРОБЛЕМИ

Розглядається проблема існування жіночих штрафних рот і батальйонів в роки Великої Вітчизняної війни. Дане питання є черговою історичною                 « білою плямою » в силу обмеженості джерельної бази .
 
У війни , дійсно, не жіноче обличчя. Тим часом ,як на фотографіях і стрічках кінохроніки запе ¬ чатлов яскраві жіночі образи у військовій формі , туго затягнуті армійськими ременями. Вони розділили з чоловіками всі тяготи і смертельний ризик фронтового життя , в тому числі , як це не парадоксально ,  і штрафний . Хоча , звичайно , жіночий погляд на події тих років - він особливий , глибше , а тому і трагічніше . « Які слова знайти , - писала Світлана Алексієвич , " відкриваючи "цю тему, - . Щоб від думки про війну людину нудило ... Ось жінки і говорять про це, у їх війни інші слова , запах інший і колір інший Для них війна - це насамперед вбивство . Про такі війни чоловіки нам не розповідають , і ось чому вони довгий час не хотіли , та й не хочуть донині , щоб жінки говорили ... » [1 з 575 ..] ..
І саме цей дослідницький ракурс залишається поза увагою істориків . Разом з тим в умовах знекровлених армій в початковий період війни жіночий резерв ставав воістину безцінним. Вже в 1942 р. в СРСР була проведена масова мобілізація жінок на службу в діючу армію і тилові з'єднання. Тільки на підставі трьох наказів поклик наркома оборони Сталіна від квітень і жовтень 1942 р., Порівняно недавно розсекречених і опублікували у збірнику «Російський архів» [ 2] , підлягали мобілізації і направлення у війська зв'язку , ВПС і ППО 120 тис. жінок. По лінії ЦК ВЛКСМ на військову службу були призвані близько 500 тис. дівчат , 70 % яких були направлені в діючу армію.
Жінки повинні були замінити на фронті червоноармійців у допоміжних службах , виконувати роботу зв'язківців ,водіїв автомашин і тракторів , телефоністок , розвідниць,кулеметниць , номерів гарматних розрахунків , бібліотекарів, кухарів і навіть льотчиків. Тоді ж були видані накази про заміну придатних до стройової служби червоноармійців тилових установ , управлінь наркомату оборони , військових округів і штабів фронтів , при ¬ чолі покликаних в армію солдатами старших віків , обмежено придатними і непридатними до стройової служби , а також жінками [ 1 . С. 567 ] .
Тим самим жінки виявилися « вписаними » у рамки дотримання військового статуту , чіткої субординації і жорсткої фронтової дисципліни , що , як показали джерела , виявилося справою зовсім нелегкою , враховуючи вироки за різні військові правопорушення , що виносяться військовим трибуналом у рівній мірі чоловікам і жінкам. Зрозуміло , що після офіційного затвердження штрафних військових частин              « Наказом № 227 » від 28 липня 1942 р.,було поставлено питання про створення жіночих підрозділів подібного типу. Цікавим видається розпорядчий « накази військам 8 Гвардійської армії № 099 » від 6 серпня 1943 [3. С. 15] , де за підписами начальника штабу 8 - ї Гвардійської армії гвардії генерал -майора Владімірова та начальника Відділу укомплектування гвардії полковника Копеїна наказувалося засуджених військовим трибуналом жінок- військовослужбовців відповідно із застосуванням примітки 2 до               ст. 28 КК РРФСР направляти не в штрафні , а у військові частини , що знаходилися на передових лініях , для проходження служби санітарками [3. С. 15].
У той же самий час , як свідчать виявлені нами джерела , були прецеденти зарахування жінок до складу штрафних формувань . Свідком цього, зокрема , є « Наказ військам 8 Гвардійської армії № ОУ/0141 про дострокове звільнення штрафників 126 окремої штрафної роти » від 12 листопада 1942 [4. С. 131 ] . Тут в числі інших імен штрафників , « спокутувати свою провину перед Батьківщиною » , під порядковим номером 26 значиться Ритько Ганна Григорівна [4. С. 131 ] . Проте залишається невідомим проступок ,  за який вона була направлена саме в штрафну частину і в якій якості , оскільки інших документів , здатних пролити світло на ці питання , в справі не виявилося.
Хоча непрямим свідченням характеру діянь , які кваліфікуються як військові злочини , за якими винуватиця підлягала покаранню у вигляді направлення в штрафну роту , може служити витяг з Наказу начальника тилу також 8- ї Гвардійської армії за № 0231 від 24 березня 1944 про позбавлення старшини Дирін К.І. присвоєного їй військового звання [5.
С. 255 ] . Наказ свідчить, що « своєю поведінкою старшина Дирін дезорганізовувала роботу всього взводу , саботувала виконання бойових завдань на дорогах , допускаючи грубість і лайка щодо командування роти . При переході з роти в штаб батальйону , старшина Дирін дезертирувала , але була затримана на КПП » [5. С. 255 ] . У результаті було вирішено « Дирін Клавдію Іларіонівна за негідну поведінку , саботаж виконання бойових завдань на дорожніх роботах , дезорганізацію роботи підрозділу і дезертирство з частини позбавити присвоєного звання" старшина "і направити в штрафну роту » [5. С. 255 ] .
Але і тут не все очевидно і питання залишаються . По-перше , у справі не містяться документи ,що проливаю світло на подальшу долю Клавдії Іларіонівни . Не цілком ясно , відправили чи її в штрафну рогу або ж на передову санітаркою , як це наказуючи ¬ лось 11ріказаніем тієї самої 8- ї Гвардійської армії за № 099 від 6 серпня 1943 По-друге , з            « Наказу начальника тилу» незрозумілі мотиви поведінки Дирін К.І. , так само як і проблема того , наскільки свідомим було порушення військової дисципліни військовослужбовцем , або це стало результатом психологічної або «інший » реакції жінки на екстремальні умови даних фронтових обставин .
Примітно , що рівно через рік , 6 серпня 1944 р., Установка « Наказу військам 8- ї Гвардійської армії № 099 » (жінки - військовослужбовці не повинні направлятися в штрафні частини) була знову повторена в « Наказі заступника Народного комісара оборони № 0244 » [ 6 . С. 309-310 ] з тією лише різницею , що тепер мова йшла вже про жінок- офіцерів : « Офіцерів - жінок , засуджених за скоєні злочини , в штрафні частини не направляти ; тих з них , які за скоєні ними злочини засуджені військовими трибуналами із застосуванням другого примітки до ст . 28 Кримінального кодексу РРФСР і відповідними ст. КК інших союзних республік , направляти в частини діючої армії » [6. С. 310 ] .Сам факт повторного звернення до даного питання свідчить про актуальність повернення до даної теми , причому вже на більш високому державному рівні , а саме - заступника народного комісара оборони СРСР Маршала Радянського Союзу А.М. Василевського .
Підводячи підсумки , можна зробити висновок, що спеціалізованих штрафних формувань , призначених для відбування покарання тільки одними жінками , в роки Великої Вітчизняної війни всі -таки не було. Приватним підтвердженням даного факту є спогади полковника у відставці , інваліда Великої Вітчизняної війни І. Рощина , який висловився з цього питання однозначно: «В історії Великої Вітчизняної війни не було ніяких штрафних жіночих батальйонів або рот . Я це стверджую не тільки як людина, що пройшла війну від дзвінка до дзвінка , але і як військовий історик » [ 7].
Однак перебування жінок серед різного роду штрафників - чоловіків якраз ускладнювало їх положення. І хоча жінки згідно особливо обумовленим умовам не підлягали відправці в штрафні підрозділи , їх перебування у пенітенціарних військових формуваннях в якості « спокутує свою провину перед Батьківщиною за скоєні правопорушення » все - таки мали місце бути. Це вимагає подальшого вивчення на новій джерельній базі .

 
ЛІТЕРАТУРА
1 . Пам'ять про війну 60 років потому: Росія . Німеччина , Європа . М: . Новий літературний огляд , 2005 . 784 с.
2 . Російський архів: Велика Вітчизняна : Накази народного комісара оборони СРСР 22 червня 1941 1942 Т. 13 ( 2-2) . М: . ТЕРРА , 1997 .
448 с.
3 . Центральний архів Міністерства оборони. Ф. 345. Він . 5493 . Д. 16 . Л. 15 .
4 . Там же . Л. 131-131 об.
5 . Там же . Д. 25 . Л. 255.
в . Російський архів: Велика Вітчизняна : Накази народного комісара оборони СРСР (1943-1945 рр. . ) . М: . ТЕРРА , 1997 . Т. 13 ( 2-3) . 456 с.
7 . Режим доступу: http://www.kprf.peimru/page.php?id=942
Стаття представлена науковою редакцією «Історія» 15 листопада 2008

Категорія: Новини | Переглядів: 1137 | Додав: Slavik
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
"Пошук"
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Фото
Пошукові сайти
Подвиг народа
ЗНО
Вісті Рахівщини
Новини Рахівщини
Baranuk and Merklo © 2024 При будь-якому використанні матеріалів гіперпосилання на //poshuk.ucoz.ua/обов'язкове. Сайт управляється системою uCoz