Пт, 03.05.2024, 23:51 Вітаю Вас Гость

Рахівське регіональне відділення громадської організації "Пошук"

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [135]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 103
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
УСВА
Новини Закарпаття
Народна память
Книга памяті
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2015 » Травень » 9 » Де була б ти сьогодні, Європо…
21:39
Де була б ти сьогодні, Європо…

 

   У цей складний для України період у кожному серці – невимовна тривога та біль за її майбутнє. На часі, як ніколи, – патріотичне виховання. Педагогічні колективи навчальних та позашкільних закладів спрямовують зусилля на оновлення змісту, форм і методів роботи щодо прищеплення дітям і молоді поваги до Батьківщини, історичного минулого, державних символів, формування активної громадянської позиції. І хоч це – загальна справа колективів, але окремі педагоги-предметники мають свої завдання та підходи до виховання патріотичної свідомості підростаючого покоління. У арсеналі вчителів історії Ясінянської ЗОШ №2 Бийла Меркла та «Захисту Вітчизни» Видричанської ЗОШ Ярослава Баранюка – не лише формування у школярів знань, вмінь та навичок з предметів, які викладають, а й пошукова та краєзнавча робота.

Як члени Рахівського регіонального відділення громадської організації «Пошук», особливу увагу приділяють темам, присвяченим Другій світовій війні, жертвами та учасниками якої стали мільйони наших співвітчизників, котрі волею трагічної долі воювали у чотирьох різних за складом, ідеологіями і завданнями арміях: чехословацькій, радянській, угорській і німецькій. Залучаючи школярів, ведуть архівно-пошукову та дослідницьку роботу, вивчають маловідомі історичні факти та події, що відбувалися на території району сім десятиліть тому, розшукують дані про загиблих солдатів і командирів, прагнуть встановити імена зниклих безвісти, аби зберегти та увічнити пам’ять про захисників Батьківщини, котрі опинилися в епіцентрі найбільшого в історії людської цивілізації збройного конфлікту. Для цього активно використовують інформаційні та комунікаційні технології, власний сайт (poshuk.ucoz.ua/index/0-2), через який інформують громадськість про результати роботи.
Згадані наставники видричанських та ясінянських школярів виступили ініціаторами проекту «Де була б ти сьогодні, Європо…». Протягом п’яти років спільно з вихованцями вони здійснили величезний обсяг робіт зі створення бази даних про бійців, які  загинули на території  Рахівщини восени 1944 року, а також наших земляків, котрі  воювали проти фашистів у складі  Радянської армії й чехословацького війська, і поховані в країнах Європи. Розпочинали роботу учні, які нині вже є випускниками, окремі – студентами.
Першим результатом цієї праці був переданий ще у 2012 році Ясінянській  селищній  раді документ  у  електронному  форматі, який  містить  відомості  про  501 загиблого воїна, більшість з  яких  поховані або перепоховані  в  Ясінянському  меморіальному  комплексі. До речі, прізвища та імена 63-ох вбитих бійців (крім 450-х уже відомих), котрі  поклали  голови на полях боїв у 1944-му, в т. ч. й у селищі, «пошуковці» встановили вже через три місяці після перепоховання шістнадцяти воїнів-розвідників з 138-ої Карпатської стрілкової дивізії 17-го гвардійського стрілецького корпусу в згаданому комплексі (це відбулося в листопаді 2012 року).

Упорядковану базу даних, що стосується 525 загиблих під час вигнання нацистських окупантів із України бійців з усіх населених пунктів району та 603-ох вихідців з нашого краю, котрі полягли на теренах Європи, запланували передати районним держадміністрації та раді 8 травня, у День пам’яті та примирення.
– Мета нашої діяльності протягом останніх років – повернення людській пам’яті імен незаслужено забутих і невинно загиблих, – каже Б. Б. Меркло. – Якщо врахувати, що український вимір Другої світової війни – це боротьба на всіх фронтах і театрах воєнних дій: не тільки на Східному, а й в лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському театрі воєнних дій, то роботи – непочатий край. До того ж новітні дослідження подій 1939-1945 років минулого століття дозволяють сформувати правдивий погляд на війну, спонукають по-іншому осмислити її причини і наслідки.

 

http://zorka.in.ua/

Категорія: Новини | Переглядів: 547 | Додав: Slavik | Теги: рахів, пошук, відділення, видричка, військово, регіональне, рахівське, школа, ЗОШ, село
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
"Пошук"
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Фото
Пошукові сайти
Подвиг народа
ЗНО
Вісті Рахівщини
Новини Рахівщини
Baranuk and Merklo © 2024 При будь-якому використанні матеріалів гіперпосилання на //poshuk.ucoz.ua/обов'язкове. Сайт управляється системою uCoz